28. kesäkuuta 2018

Elämyksiä patsaspuistossa

Monet kerrat olemme ohi ajaneet, mutta ei olla poikettu katsomaan.  Metsänreunassa jo näkee aika erikoisia rakennelmia, veistoksia sanotaan.  Viime kesänä sitten pysähdyttiin ja tutkittiin tämä Alpo Jaakolan Patsaspuisto.  Hyvin paikan löytää, kun Turusta ajaa Tampereelle 9-tietä, niin 8 km ennen Loimaata löytyy, aivan tien vieressä on isot kyltit.
Paikka yllätti positiivisesti. Siellä on paljon katseltavaa paljon puu-, betoni-, metalli- ja kivipatsaita ja veistoksia.
Puistossa voi kävellä "Taiteen kivistä polkua" pitkin ja poikin. Vastaan tuli omaperäisiä, melko isojakin teoksia. Kuin jossakin mystisessä satumetsässä olisi ollut. Teokset ovat ajan kuluessa nivoutuneet yhteen luonnon kanssa, joka oli taiteilijan toivekin. Omaperäisiä olivat teosten nimetkin, välillä vähän kartalla sekoisimme, missä mikin on. Mutta luulimme löytäneet oikeat nimet jokaiselle.

Nuori Alpo Jaakola muutti 50-luvulla metsään rakentamaansa lautamökkiin, ja pian mökin ympäristö alkoi täyttyä patsaista ja hänen taiteestaan. 25 vuoden aikana alueelle rakentuivat ateljeerakennus, sauna, ylämökki, pimeä vaja, lataamo ja muita rakennuksia.
Alpo Jaakola oli itseoppinut kuvanveistäjä, taidemaalari, joka tunnettiin myös lempinimellä Loimaan Shamaani. Hän opiskeli vain yhden ainoan lukukauden Turun piirustuskoulussa. Opettajien mielestä  koulutus vain pilaisi hänen omintakeisen ja persoonallisen tyylinsä. Hyvin omaperäinen on hänen tyylinsä. "Vain tuulen suunnilla on merkitystä" oli hän itse sanonut kyselyihin tyylisuunnasta.
Alpo Jaakola muutettua -73 alue oli tyhjillään, kunnes Loimaan kunta osti  alueen 1993 ja avasi sen Alpo Jaakolan Patsaspuistona yleisölle.
Tämä oli näyttely, jossa ei tarvinnut pelätä että kaataa tai pudottaa jonkin veistoksen, sen verran jykeviä olivat.  Lisää katsottavaa löytyi Jaakolan entisessä asuinrakennuksessa Metsämökissä,  ateljeessa ja veistoshuoneessa, jossa nyt oli neuvonta ja kahvila.  


Patsaspuiston läheisyydessä sijaitsee vanhaan kuivurirakennukseen tehty galleriatila, jossa tänä kesänä on Henri Ahtin, Markku Haanpään ja Aamu Tikkasen yhteisnäyttely ”Suojiin hanen harmajan”. Patsaspuiston kahvilassa on esillä Loimaan Kamerat ry:n yhteisnäyttely Luonnon taikaa I & II.  Paljon siis katseltavaa, tänne kannattaa poiketa. 

Teemakollaasin taidekesä
 

ps. Ylen Elävä Arkistosta löytyi dokumentteja Alpo Jaakolasta. Tietoa taiteilijasta löytyy netistä helposti, itsekin löysin paljon uutta tarinaa. 

6 kommenttia:

 1. Olen miettinyt, että joskus tuolla pitäisi käydä, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. Kiinnostava oloinen paikka tosiaan. Kiitos tarkoista ajo-ohjeista! ja kivasta kuvasarjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkeni ei ollut pettymys, päinvastoin. Ajattelin mennä tänäkin kesänä, viimeksi ei päästy remontin vuoksi Metsämökkiin. Ja nyt luin että Alpo on vaimonsa kanssa haudattukin sinne, muistolehto taisi jäädä huomaamatta.
   Oheisnäytelytkin ovat nyt mielenkiintoisia.

   Poista
 2. Tuonnekin pitäisi joskus mennä! Huokaus, ei riitä aika kaikkeen, mitä haluaisi nähdä!

  Oletko muuten katsonut ylen Egenland-ohjelmaa, siinä esitellään erilaisia, hieman tavanomaisista poikkeaviakin käyntikohteita Suomessa. Tuli tuosta patsaspuistosta vaan mieleen, että sarjassa kerrotaan puolestaan Parikkalan patsaspuistosta.
  https://areena.yle.fi/1-4328791

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä metsä on vähän keksellä peltoja, mutta jos ohi ajaa niin on hyvä pysähdyspaikka.

   Kiitti vinkistä, käyn katsomassa ohjelman. Reissulla mielellämme käydään näissä vähän erikoisemmissa paikoissa.

   Poista
 3. Kivanoloinen paikka, kiitos vinkistä:)♥ En ollutkaan aiemmin tuollaisesta patsaspuistosta kuullut, varmasti on paljon ihasteltavaa ja ihmeteltävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin erikoisia veistoksia, kuten Jaakolan tyyli on.

   Poista

Kiitos kaikille kommenteista, ne ilahduttavat minua ♥
Thank you all so much your lovely messages!