26. maaliskuuta 2013

Satusivellin ja unissieppari

SatuSivellin tehtävä 12 on tehdä Unisieppari.

Nyt oli itselleni helppo tehtävä, pakko tunnustaa että  makuuhuoneessani riippuu jo itsetehty sieppari.  En sittenkään halunnut jättää haastetta väliin, vaan päätin tehdä vielä yhden.  Kerron tässä  oman tapani punoa sieppari.

 
En käyttänyt pajua ja nahkaa, kuten intiaanit aikoinaan, vaan  jemmasta löytämääni rautalankaa ja huopaa. Rautalankan kieputin ympyräksi ja päällystin huopanauhalla.  Rautalankakehikko oli lopuksi helppo muotoilla pyöreäksi.  Paju on hankalampi suoristaa pyöreäksi, kokeiltu on. 

 Nyt päätin pujotella verkkoon myös helmiä, sitä en ole aikaisemmin tehnyt. Pujotin helmet lankaan ja kiersin pienen kerän lankaa pujottelua varten.  Lanka meni tuhat kertaa solmuun ja helmet pujotin niin että isommat tulivat keskelle. Olisi pitänytkin olla toisin päin, verkon silmukoiden pienentyessä isot helmet eivät tahtoneet mahtua verkon läpi.  Jos olet  tekemässä ensimmäistä sieppariasi suosittelen lisäämään helmet vasta valmiiseen verkkoon.

 Punonnan aloitin ripustussilmukalla ja jatkoin kiertämällä lankaa löyhästi ja tasaisesi kehän ympäri.  Kun kierros  oli valmis jatkoin uusilla kierroksilla ja välillä lisäsin helmen silmukan väliin.  Jos (ja kun) lanka loppuu niin solmulla uusi pätkä lankaa. Minä käytän merimiessolmua, joka pysyy tiukasti kiinni.

Jotta unisieppariin tulisi "taikavoimaa" se punotaan aina tietylle henkilölle ja punotessa ajatellaan siepparin saajaa ja punotaan joukkoon muistoja, tunteita ja toiveita.  Itselle tehdessä voi joukkoon punoa vaikka haaveita tulevasta ja lisätä itselle tärkeitä koristeita. 


 Verkko kiristyy lopuksi kuin itsestään, liikaa ei aluksi kannata lankaa kiristää.  Lopuksi silmukat ovat niin pieniä, että parsinneula on oiva apu.  Kovin tasaista verkkoa en taaskaan saanut, mutta eihän se mitään haittaa, ainakaan minua.

Seuraavaksi vaan sulat ja muut koristeet ihan omalla tavallaan.   Kotkansulkiakaan en löytänyt, joten tyydyin kaupan sulkiin.  Niputin muutaman sulan huovanpalasella yhteen ja sidoin lankalla kehikkoon. 

Tämän näköinen tuli tällä kertaa!  
Näin olen siepparini tehnyt, varmaan on muitakin tapoja tehdä. 

16 kommenttia:

 1. Hienon siepparin teit ja mikä mukavinta,näytit myös rakennustavan. On erilaisa tapoja tehdä ja niistä on hyvä tietää muidenkin. Tuon verkon solmimisen haluan kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Sinullakin jo valmiina hieno unisieppari. Kiva, kun näytit tuota verkonkin tekemistä, taidankin viikonloppuna yrittää...mutkainen kehikko on jo valmiina ;))

  VastaaPoista
 3. Upea! Minulta loppuu aika ja materiaalitkin on vähän sitä sun tätä, joten taitaa tästä haasteesta myöhästyä, mutta voinhan tehdä sen ihan omaksi iloksenikin sitten myöhemmin.

  VastaaPoista
 4. Hienosti olet siepparin punonut ja kaunis on lopputulos. Kyllä uudella unisiepparillasi taikavoimaa on ihan varmasti.

  VastaaPoista
 5. Upea tuo verkko! Etenkin siksi, että se ei ole ihan tasainen ja keskusta on hienosti sivussa, siitä tykkään. Helmet ja kaikki. Tästä tuli tosi kaunis ja oli kiva seurata työtä askel askeleelta.

  Minullakin on ulkokehä valmiina, mutta pääsiäinen vie nyt ajan, enkä ehdi toistaiseksi tehdä. Katsotaan nyt. Näytän joka tapauksessa aikanaan.

  VastaaPoista
 6. Hienolta näyttää ja omanikin kohta alkaa muodostua, saa nähdä onnistuuko.
  Muuten pajusta saa pyöreitä vanteita, kun painaa ne vaikka kattilaan pohjalle tiiviisti ympyrälle ja antaa kuivua jonkin päivän niin ne pysyvät pyöreänä melkein itsestään. Näin teen, kun punon pajupalloja ja tarvitsen pyöreitä alotusvanteita,joihin sitten pajuja punotaan palloksi. Isojen pallojen vanteet painan saavin pohjalle kuivumaan muotoonsa. Nyt meni asian vierestä, mutta ...:D Kiitos kun annoit vihjeitä tähän sieppariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pajuvinkistä, tuoreista olenkin yrittänyt koota pajupalloa ja sitten se on repsahtanut auki ;( Kuivaten pitääkin joskus kokeilla!

   Poista
 7. Kaunis unisieppari. Hienoa, että laitoit tekovaiheet esille. Minulla on vasta sulat unisiepparia varten hankittu, jospa pääsiäisen aikana saisin omani tehtyä. Kiitos punontavinkeistä :)

  VastaaPoista
 8. Verkko on aika helppo tehdä näin punoen, ainoa vaikeus on saada tasaiseksi ja reikä muodostumaan keskelle. Harjoitus tekee mestarin, muutaman kymmenen kun tekee niin...
  Ja olisi ollut ehkä helpompi jos olisi koko ajan käyttänyt neulaa ja pujottanut helmet yksitellen.

  Kiitos kaikille kommenteistanne!

  VastaaPoista
 9. tosi kaunis! Minulla ei sattunut olemaan mitään lankaa josta olisi voinut opetella tuon punos jutun mutta joskus opettelen senkin:)

  VastaaPoista
 10. Kyllä tulikin kaunis unisieppari.
  Ja kiitos, kun laitoit tänne tekovaiheen, eli sen verkon, sillä sitä juuri olen ajatellut, miten sen mahdan osata.
  No katotaan nyt osaanko sittenkään.
  Mulla vaan ei taida löytyä oikeanlaisia helmiä tähän, eikä kirppareillakaan enää ehdi kierteleen.
  Mutta sitten tulee, mikä tulee, hi!

  VastaaPoista
 11. oohhh... tosi kaunis!
  Miten saitkin verkon niin tasaiseksi!

  VastaaPoista
 12. Kaunis! Unisieppareita ei varmaan koskaan voi olla liikaa. Kiva kun teit ohjeet tuosta toteutuksesta. Varmaa minäkin katson mallia tuosta verkon punomisesta.

  VastaaPoista
 13. Huomaa, että olet ennenkin punonut verkkoa, kun sait noin tasaisen. Huopa ei käynyt mielessäni, vaikka materiaalipulasta valitin, äh, sitä olisi ollut.. no onneksi näitä voi purkaa ja muunnella tai tehdä uusia, miten vaan, ja kivaa askartelua onkin.

  VastaaPoista
 14. Kiva kun laitoit kuvia ja tekstiä syntyprosessista.

  Verkko niin napakasti ja kauniisti on paikallaan.
  Iloinen kaunis sieppari.

  VastaaPoista

Kiitos kaikille kommenteista, ne ilahduttavat minua ♥
Thank you all so much your lovely messages!